Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Katedra Technologii Żywienia Człowieka
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Stanowisko: prof. nadzw.
Tytuł: dr hab.
Dziedzina: nauki rolnicze
Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia
Specjalność: żywienie człowieka
Przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
Oddział Wielkopolski
Główne kierunki badawcze: hydrolizaty białkowe, stabilizacja
oksydacyjna tłuszczów, naturalne przeciwutleniacze, separacja materiałów
biologicznie aktywnych, żywność o zwiększonej wartości odżywczej i prozdrowotna,
zwyczaje i preferencje żywieniowe ludności.
Współautor 36 rozdziałów w podręcznikach naukowych i
współredaktor 5 podręczników naukowych, współautor 78 oryginalnych prac
twórczych (w tym 21 z IF), 8 artykułów naukowych i popularnonaukowych, 115 prac
i streszczeń konferencyjnych (w tym 28 na konferencjach międzynarodowych). Około
90 cytowań, H=5