Kierownik Zakładu Podstaw Nauki o Żywieniu na Wydziale Nauk
o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Członek Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytułów
Naukowych i Rady Kuratorów Wydziału Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN, Przewodniczący
Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, doktor honoris causa Uniwersytetu
Przyrodniczego we Wrocławiu.
Autor lub współautor ponad 400 publikacji, w tym 158
oryginalnych prac twórczych, 26 podręczników akademickich, monografii i książek
popularno-naukowych, 250 komunikatów konferencyjnych, artykułów przeglądowych i
popularno-naukowych. Główne kierunki badawcze: żywność prozdrowotna i jej ocena
biologiczna, interakcje składników odżywczych i ksenobiotyków, fizjologiczne
uwarunkowania preferencji pokarmowych, nutrisensoryka.